Welke hypotheekvormen zijn er allemaal?

Er zijn een groot aantal verschillende hypotheekvormen. En van die verschillende hypotheek vormen zijn er ook verschillende varianten gemaakt door de banken en verzekeraars die hypotheken aanbieden.

Welke hypotheek vormen zijn er? Wij zullen ze hier even voor u opsommen:
– een lineaire hypotheek
– een annuïteiten hypotheek
– een aflossingsvrije hypotheek
– een spaar hypotheek
– een bankspaar hypotheek
– een belegging hypotheek

Een lineaire hypotheek is een van de oudste hypotheek vormen samen met de annuïteiten hypotheek. De lineaire hypotheek bestaat uit een vaste maandelijkse aflossing en de rente die u verschuldigd bent. Met deze hypotheekvorm zijn uw maandlasten in het begin erg hoog omdat u veel rente en veel aflossing betaald. Later als u meer heeft afgelost worden de rentelasten lager.

Een annuïteiten heft dit nadeel op. Alle maandbedragen zijn zo berekend dat ze van het begin tot het einde gelijk zijn bij een gelijkblijvende hypotheek rente. Vanzelf worden uw aflossingen hoger echter uw maandlast blijft gelijk. De berekening gebeurt op basis van de hoogte van de hypotheek rente en de looptijd van de hypotheek lening.

Een aflossingsvrije hypotheek is vaak een vast onderdeel van iedere hypotheek. Op dit deel hoeft u geen aflossing te doen. U mag jaarlijks 10 tot 20 procent zonder boete aflossen afhankelijk van de voorwaarden van uw bank. Naast een andere hypotheek vorm is deze hypotheek vorm vaak een vast onderdeel van iedere hypotheek.

Een spaar hypotheek. Een spaar hypotheek is een hypotheek waarbij u in een aparte polis geld spaart om dit na een x-tal jaren af te lossen. Deze hypotheek vorm is ingevoerd om maximaal gebruik te maken van de hypotheek rente aftrek die iemand mag hebben. De spaar hypotheek bestaat uit een spaar polis, een overlijdens risico verzekering en de hypotheek. De hypotheek rente bepaalt de spaar rente die u in de polis over uw opgebouwde spaar geld krijgt.

Een bank spaar hypotheek is een hypotheek waarbij de toekomstige aflossing wordt opgebouwd door geld te sparen op een geblokkeerde spaar rekening bij een bank. Het bank sparen verlaagd de kosten die u bij een polis wel heeft en is ook een stuk flexibeler. Zo kunt u de beste overlijdens risico verzekering kiezen bij uw hypotheek.

De belegging hypotheek is een hypotheek waar u ook pas in de toekomst de aflossing doet op uw hypotheek. En dit wederom om maximaal gebruik te maken van de hypotheek rente aftrek die u geniet als hypotheek rente betaler. Echter hier bouwt u het vermogen op op een beleggingsrekening of in een belegging polis gekoppeld aan uw hypotheek. Beleggingen zijn vaak onzeker echter bieden ook meer kans op meer rendement dan bij een spaar hypotheek of bij het bank sparen. Dit is vaak een persoonlijke keuze die u moet maken en een zaak waarbij u zich goed moet voelen.

Hoeveel kan ik lenen voor een huis te kopen?
Welke hypotheek vorm u ook kiest naast de vorm is vaak de hypotheek rente bepalend. Alleen bij een spaar hypotheek is dit minder bepalend. De maandlasten zullen vaak redelijk gelijk blijven ongeacht de hypotheek rente die u betaald. Of u betaald meer hypotheek rente en minder premie voor de polis, of u betaald meer premie voor de spaar polis en minder hypotheekrente.

Laat u altijd goed voorlichten door een erkende hypotheek adviseur welke hypotheek vorm het beste bij u past. Wat goed is voor de een hoeft niet altijd goed te zijn voor een ander. Informeer uw hypotheek adviseur over al uw wensen en toekomst plannen (als u die heeft) waardoor de hypotheek adviseur u het beste advies kan geven.

Zorg dat alles duidelijk is voor u en dat de adviseur u alles helder en goed heeft uitgelegd, want uiteindelijk bent u de persoon die de handtekening onder de hypotheek offerte plaats en ook de persoon die iedere maand de maandlasten moet betalen!