Een hypotheek voor uw eerste huis? (Deel 2)

Dit is het laatste deel van een serie van twee artikelen, in het vorig artikel “Een hypotheek voor uw eerste huis? (Deel 1)” hebben wij het gehad over wat er allemaal komt kijken bij het kopen van uw eerste huis.

Als u de perfecte woning heeft gevonden begint het proces van de onderhandelingen. U zult moeten gaan nadenken wat u gaat bieden op de woning. Een aankoop makelaar kan u hier goed van dienst zijn. Zij staan niet emotioneel in verbinding met het huis en kunnen verschillende zaken onderzoeken voor u. Als koper heeft u een onderzoeksplicht voor mogelijke gebreken. Op deze manier heeft u dat ook gedaan! Een tweede optie is dat u een makelaar een taxatie laat maken. Zo krijgt u een koopprijs advies en kunt u zelf de onderhandelingen starten. Het taxatierapport heeft u later bij het verkrijgen van een hypotheek ook nodig dus dat zijn geen extra kosten!
Op basis van de adviesprijs kunt u de onderhandelingen starten. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor welke u vast wel bekend zijn.

Als de prijs overeengekomen is met de verkopende partij dan kunt u het voorlopige koopcontract tekenen. Tot drie dagen na het ondertekenen van het voorlopige koopcontract heeft u nog recht op het ontbinden hiervan zonder opgave van ook maar een enkele reden. Hierna kunt u het koopcontract alleen ontbinden op basis van dat u de financiering niet rond krijgt. Tenminste als dit is opgenomen in het koopcontract en als er verder geen ontbindende voorwaarden gelden. Als u de financiering niet rond kunt krijgen dan dient u in de regel drie bewijzen van drie verschillende banken te overleggen. Echter wij gaan ervan uit dat het niet zover zal komen.

Nadat het voorlopige koopcontract heeft getekend kunt u vervolgens de hypotheek gaan regelen. Hiervoor kunt u naar de eerste hypotheek adviseur gaan om een invulling te geven aan uw hypotheek. Denk hierbij aan de hypotheekrente, de hypotheekrente vaste periode, de hoofdsom (hoogte van de hypotheek) en de verschillende mogelijkheden wat betreft hypotheekvormen. De erkende hypotheek adviseur kan u alle mogelijkheden van de verschillende banken uitleggen. Het advies is om bij meerdere hypotheek adviseurs in te winnen om zo de verschillende mogelijkheden goed te kunnen vergelijken. Als u vervolgens voor de juiste hypotheek heeft gekozen, dan kunt u de hypotheek offerte ondertekenen en starten met het aanleveren van alle benodigde documenten. Uw erkende hypotheek adviseur zal u hierbij van dienst zijn.

Als de hypotheek een feit is dan kunt u hierna een afspraak maken bij de notaris. Op de dag van de overdracht zal de notaris alle stukken met u doornemen en mag u deze ondertekenen. Hierna bent u de eigenaar van de woning en zal de notaris of de vorige eigenaar u de sleutels overhandigen. Van harte proficiat met uw nieuwe huis! Overweeg altijd de opties van een bankspaarhypotheek voordat u in actie komt.

Nu op naar uw nieuwe woning en van het huis uw thuis maken. Dat is de stap die u nog mag doen. Mogelijk gaat u de woning nog renoveren of mooier maken en daarna kunt u uw spullen gaan verhuizen naar uw nieuwe huis. Een geweldige stap!

Het is misschien in het begin nog even wennen, uw bed in een ander huis echter na een paar dagen slaapt u net als voorheen als een roosje! In uw nieuwe huis.